Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Για το Ρυθμιστικό Σχέδιο και την αποψινή συνεδρίαση


Ανακοίνωση

   Όσον αφορά την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας, για τη «Λήψη απόφασης για το Ρυθμιστικό Σχέδιο», το Άλσος και το γήπεδο της ΑΕΚ (τα οποία και αφορά το Ρ.Σ.) μετά από εκτενή συζήτηση στα όργανα της παράταξής μας και συλλογική απόφαση θα θέλαμε να μοιραστούμε με τους συμπολίτες μας τα ακόλουθα:

  • Εκτιμούμε ότι, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα απαράδεκτα γεγονότα, η αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα λειτουργήσει υπέρ της ψύχραιμης και εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων για τα σημαντικά αυτά θέματα ή ότι θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της τεταμένης κατάστασης. Αντίθετα, ίσως πυροδοτήσει χειρότερες καταστάσεις. 
  • Στους προβληματισμούς και στις αιτιάσεις, τις δικές μας αλλά και αρκετών άλλων (και θεσμικών λειτουργών) για το κατά πόσο μπορεί να εξασφαλισθεί η ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης, δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία υπεύθυνη απάντηση. 
  • Αναμένουμε τη διατύπωση ξεκάθαρης θέσης από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, Άρη Βασιλόπουλο, επί του θέματος αφού κάποιες πρόσφατες παλινωδίες στις τοποθετήσεις του, έχουν μπερδέψει και εμάς και – νομίζουμε – αρκετούς συμπολίτες μας. 
  • Αναμένουμε, από τη σημερινή δημοτική αρχή, έγκυρη ενημέρωση για το αν ο δήμος μας, μέσω της διοίκησής του, έλαβε μέρος στην ολιγοήμερη διαβούλευση που προηγήθηκε της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Αν δεν συμμετείχε, είναι απορίας άξιο το γιατί, αφού πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά άμεσα και καθοριστικά την πόλη μας. Αν πάλι συμμετείχε, δεν θα όφειλε να έχει ενημερώσει, για τις θέσεις που εξέφρασε – ή και να τις έχει συναποφασίσει με - το δημοτικό συμβούλιο; 
  • Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για το αν τίθεται ζήτημα «πολιτικής νομιμοποίησης» για το παρόν δημοτικό συμβούλιο και για τη λήψη απόφασης σε ένα θέμα που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις τύχες της πόλης μας για τα επόμενα χρόνια. Αν και τυπικά η σημερινή σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου εκπροσωπεί το δήμο μας, υπενθυμίζουμε ότι από τους 33 συμβούλους μόνο 12 θα παραμείνουν σε αυτό μετά το καλοκαίρι, ενώ θα υπάρχουν 21 νεοεκλεγέντες που δεν συμμετέχουν στο παρόν συμβούλιο. Επίσης σήμερα, ο συνδυασμός που αναδείχθηκε νικητής συμμετέχει μόνο με τον επικεφαλής του, ενώ από το Φθινόπωρο θα εκπροσωπείται από 19 συμβούλους. Αντίθετα, η παράταξη που σήμερα είναι δημοτική αρχή θα διαθέτει από Σεπτέμβριο, μόνο δύο συμβούλους. 
   
   Για όλους τους παραπάνω λόγους συναποφασίσαμε τη μη συμμετοχή μας στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την υποβολή πρότασης για την άμεση διεξαγωγή ευρείας διάσκεψης, με τη συμμετοχή όλων των σημερινών δημοτικών συμβούλων, όλων των νεοεκλεγέντων, όπως επίσης και κάθε αρμόδιου φορέα ή συλλογικότητας. Σε μια τέτοια διάσκεψη, θα μπορέσει να γίνει ψύχραιμη, εκτενής και αντιπροσωπευτική ανταλλαγή απόψεων και θα εκφραστούν οι θέσεις του συνόλου του δήμου μας.

   Όπως είναι αναμενόμενο, καταδικάζουμε απερίφραστα τα επεισόδια που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην επίλυση των ζητημάτων που έχουν δημιουργηθεί… Το αντίθετο! Και καλούμε όλους όσοι επιθυμούν ψύχραιμο διάλογο (και όχι μονόπλευρες τοποθετήσεις, μονολόγους ή όξυνση) να αποδεχτούν και να υποστηρίξουν την πρότασή μας.

 Τέλος, για να μην θεωρηθούν τα παραπάνω ως υπεκφυγή ή ως απουσία θέσεων επί του συγκεκριμένου θέματος, θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι η θέση μας, συνοπτικά, είναι η ακόλουθη και επιφυλασσόμαστε να την παρουσιάσουμε αναλυτικά στην προτεινόμενη ευρεία διάσκεψη.

  • Δηλώνουμε ξεκάθαρα την υποστήριξή μας στην κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη διασφάλιση και φροντίδα του Άλσους μας
  • Πιο συγκεκριμένα, λέμε ΝΑΙ στις ρυθμίσεις του άρθρου 81 (κανονιστικό πλαίσιο για τη δημιουργία Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού του Ρυθμιστικού Σχεδίου που συζητείται το τελευταίο διάστημα στη Βουλή των Ελλήνων), που αφορούν στην κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ σύμφωνα με τα προτεινόμενα σχέδια. 
  • Όσον αφορά τα υπόλοιπα άρθρα του σχετικού νομοσχεδίου, διατυπώνουμε αρκετές επιφυλάξεις και προβληματισμούς, οπότε απαιτείται περαιτέρω ενδελεχής μελέτη κάθε επιμέρους αναφοράς και άρθρου.  
  • Εκφράζουμε την πλήρη, ρητή και κατηγορηματική διαφωνία μας με τη μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης του Άλσους, σε οποιονδήποτε άλλο φορέα, εκτός του δήμου μας.  
  • Εκφράζουμε την πλήρη, ρητή και έντονη υποστήριξή μας στη διατήρηση του σημερινού, δασικού χαρακτήρα του Άλσους. 
  Με τα παραπάνω παραμένουμε ξεκάθαροι και «πιστοί» σε όλα όσα εξαγγείλαμε κατά την προεκλογική περίοδο της πρόσφατης δημοτικής μάχης και μένουμε προσηλωμένοι στις [ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ] που αναλάβαμε απέναντι στους συμπολίτες μας - ελπίζοντας ότι το ίδιο θα πράξουν και όλοι όσοι ζήτησαν την ψήφο των συνδημοτών μας



Από το Γραφείο Τύπου της Δημοτικής Παράταξης
«νέο» – Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος