Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Σημαντικά θέματα, από το «νέο» και τον Γιώργο Αράπογλου

Η δημοτική παράταξη «νέο» - «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας» και ο επικεφαλής μας, Γιώργος Αράπογλου, στα πλαίσια της άσκησης εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, υποβάλαμε προς τη διοίκηση του δήμου (με τη μορφή ερωτημάτων στο ξεκίνημα της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας στις 15 Οκτωβρίου) τις ακόλουθες προτάσεις: 

1. Με αφορμή την απόφαση δημοτικού συμβουλίου δήμου της Θεσσαλίας, για αλλαγή του «Καλλικρατικού» ονόματός του, ρωτήσαμε τη διοίκηση αν είναι στις προθέσεις της, η έναρξη προσπάθειας αλλαγής του ονόματος και του δικού μας δήμου. Προτείναμε μάλιστα ως νέο όνομα το «δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας» καθώς τα ονόματα των πόλεών μας είναι «Νέα Φιλαδέλφεια» και «Νέα Χαλκηδόνα». 

2. Το δεύτερο ζήτημα, κοινωνικής φύσης, αφορούσε τους άστεγους της πόλης μας. Ο Γιώργος Αράπογλου ζήτησε να ενημερωθεί από τη διοίκηση του δήμου μας, για τις όποιες αποφάσεις και ενέργειές της, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό, όχι τόσο για λόγους «αισθητικής» αλλά κυρίως για λόγους υγιεινής και για την ανθρωπιστική του πλευρά, ενόψει μάλιστα του επερχόμενου χειμώνα. 

3. Το τρίτο και ίσως ένα από τα σημαντικότερα θέματα, ήταν (και συνεχίζει να είναι) η πρωτοφανής καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας των παιδικών σταθμών της πόλης μας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας ανέφεραν ότι, ενώ πέρυσι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί λειτούργησαν με όλα τα παιδιά από την 1η Σεπτεμβρίου, φέτος φτάσαμε στον Οκτώβριο και ακόμα δεν λειτουργούν! Εντύπωση προκάλεσε στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικού θέματος και ο χαμηλός αριθμός αιτήσεων που έγιναν δεκτές! Η συζήτηση γενικεύθηκε και ορίστηκε νέα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, στην οποία και επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε τις θέσεις και της προτάσεις της παράταξής μας για το φλέγον αυτό ζήτημα, ενδεικτικό των σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας του δήμου μας. 

4. Με αφορμή σχετική πίστωση σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού που ήρθε ως θέμα ημερήσιας διάταξης, ο Γιώργος Αράπογλου, επανήλθε και στο ερώτημα – πρότασή μας (που είχαμε υποβάλλει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου), για την προσφορά «δεκατιανού» σε μαθητές της πόλης μας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης. Ο επικεφαλής μας, χαιρέτισε το «άνοιγμα» σχετικού κωδικού στο προϋπολογισμό του δήμου, εξέφρασε όμως την απογοήτευσή του για την απουσία αναλυτικής μελέτης ή έστω συγκεκριμένων (ποσοτικών) στοιχείων και προτάσεων από τη διοίκηση, τα οποία ζήτησε να παρουσιαστούν το συντομότερο δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο, η διοίκηση θα δείξει ότι ενδιαφέρεται και ασχολείται σοβαρά για ένα θέμα ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και θα δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. 

Άποψή μας – και νομίζουμε της πλειονότητας των συμπολιτών μας – είναι ότι, αν και οι εγκρίσεις ψηφισμάτων, οι ανακοινώσεις, η εκδήλωση προθέσεων, οι διαμαρτυρίες ακόμα και τα «χάπενιγκς» έχουν τη χρησιμότητά τους, όμως δεν απαλλάσσουν κανέναν και κυρίως τη διοίκηση του δήμου, από την ευθύνη για την εξεύρεση λύσεων στα πολλά και σοβαρά θέματα και προβλήματα της πόλης μας και για την άμεση εφαρμογή των λύσεων αυτών. 

Από το γραφείο τύπου